Voorbeschouwing oogst 2014

22 jul

Koopmans Meel wil u met deze voorbeschouwing informeren over de op handen zijnde graanoogst 2014. Hoewel het oogsten in de voor Koopmans Meel belangrijke gebieden nog moet beginnen, hebben wij al een goed beeld. Hierbij geven wij u een globale verwachting van de tarwe en rogge kwaliteit die wij naar Leeuwarden willen halen.

Er worden voor 2014 over het algemeen ruime graanoogsten voorspeld waarbij de mogelijkheid bestaat dat het eiwitpercentage iets lager uit kan vallen. In het zuiden van Europa is inmiddels een start gemaakt met het oogsten van tarwe. In het midden van Europa was er incidenteel gestart met oogsten, maar door plaatselijk hevige regenval heeft deze vertraging opgelopen.

In Duitsland ligt de gerstoogst al bijna geheel stil. Het noorden van Europa is met de oogst nog niet begonnen. Het oogsten van de rogge laat nog wat langer op zich wachten.

Hevige regenval vertraagt groei en afrijping
Het mooie voorjaar heeft de verwachting voor een goede kwaliteit van tarwe en rogge bij ons doen stijgen, de eerste berichten in begin juni spraken over een vervroegde oogst met ca. twee weken. Hevige regenval in de Balkan, delen van Spanje, Frankrijk en Duitsland hebben de groei en afrijping weer wat vertraagd waardoor de voorsprong vervallen is.

Het weer in centraal Europa
De weersverwachting voor centraal Europa laat een duidelijke verbetering zien, het is van groot belang dat de omstandigheden nu verbeteren waardoor het oogsten goed op gang kan komen. De verwachting is dat wij nu de eerste oogst (tarwe) in week 34/35 tot onze beschikking zullen hebben. Dit is iets later dan dat we gewend zijn, maar dit levert naar verwachting geen problemen op. Wij brengen nu de laatste ontwikkelingen in kaart en naar gelang de kwaliteit zullen wij onze definitieve keuzes maken.

Rogge volop in ontwikkeling
Voor wat betreft de rogge blijft het nog even spannend, het areaal rogge is al jaren krimpend. Rogge is in de voor ons belangrijke gebieden nog volop in ontwikkeling, de berichten zijn hoopvol. Een lang broeierig weertype kan echter nog invloed hebben op het valgetal (FN).

Over een aantal weken zullen wij een (meer) duidelijker beeld hebben van de graanoogst 2014 en zullen wij u nader informeren over de kwaliteit en verwerkingseigenschappen.