Update nieuwe oogst

25 aug

Frankrijk en Duitsland
Er is de afgelopen weken al veel gezegd en geschreven over de tegenvallende graanoogsten in Noord-West Europa. Noord Frankrijk heeft te maken met slechte bakkwaliteiten in combinatie met zeer lage opbrengsten. In het zuiden en zuidwesten van Duitsland zijn de bakkwaliteiten zeer heterogeen en zijn de echt goede bakwaardige partijen lastig te vinden. Het noorden en het oosten van Duitsland zijn er nog het beste voor weg gekomen. Hier zijn de opbrengsten weliswaar ook lager dan gebruikelijk maar de eiwitgehaltes en de kwaliteit van het eiwit zijn daarentegen goed op niveau.

Oogstovergang 
Inmiddels heeft Koopmans al de nodige monsters uit de oogst van 2016 ontvangen. Bovendien zijn sinds week 33 al de eerste schepen met nieuwe oogst maaltarwe in Leeuwarden aangekomen. Deze partijen zijn allen afkomstig uit de betere regio’s waar Koopmans traditiegetrouw haar granen betrekt. De bakresultaten zijn tot nu toe goed. De tarwemonsters die door het KIEM centrum van Koopmans volledig zijn geanalyseerd hebben allemaal goede deegeigenschappen, ruim voldoende stand en een prima bakaard. Niets om je zorgen over te maken dus. Ook de eerste partij Nederlandse maaltarwe is binnen maar moet nog nader geanalyseerd worden. Afgelopen week ben ik zelf aanwezig geweest bij het oogsten van tarwe in de omgeving van onze molen, De Westhoek. Klik hier voor het videoverslag. Tot nu toe lijkt het erop dat Koopmans Meel probleemloos met de oogstovergang kan starten. Hier zal in de komende weken met uiterste zorgvuldigheid invulling aan gegeven worden.

Rogge 
De rogge uit oogst 2016 vereist wat meer aandacht. Door de natte weersomstandigheden gedurende de afgelopen weken blijven de valgetallen hier en daar behoorlijk achter. Dit geldt ook voor de rest van Europa wat inhoud dat Koopmans op tijd de beste kwaliteiten moet zekeren voor haar melanges. Koopmans heeft een ruime hoeveelheid rogge uit het voorgaande seizoen achter de hand waardoor de overgang naar de oogst 2016 ook hier geen problemen zal opleveren.

Namens het melangeteam van Koopmans Meel,

Bauke Wierda