Marktbericht – Week 50

17 dec

Het was wel even wennen deze week. De afgelopen maanden zat er nauwelijks beweging in de tarweprijs, maar plotseling vond de markt zijn weg naar boven tot een niveau dat we sinds begin oktober niet meer hebben gezien. Feitelijk is er nauwelijks iets veranderd. Sterker nog: het Amerikaanse Ministerie van Landbouw schreef deze week in haar schattingsrapport dat de export van tarwe uit Rusland wel anderhalf miljoen ton hoger uit zou kunnen vallen. Australië oogst daarentegen nog eens een half miljoen ton minder tarwe. Dat zal niemand verbazen na de extreme droogte gedurende de afgelopen maanden. Per saldo zou je eerder een rustige markt verwachten.

Toch zijn er een aantal ontwikkelingen die het sentiment bepalen. Aan het begin van de week deed de verhoogde vraag naar Amerikaanse sojabonen de eerste duit in het zakje. China kocht sojabonen van Amerika en Trump twitterde dat er nog vele verkopen zouden volgen. Een direct resultaat van de besprekingen tijdens de G-20 top. De stijging van de sojabonenprijs trok de rest van de granen mee omhoog.

De prijs voor Russische tarwe loopt iets op waardoor er een verschuiving van de vraag plaatsvind richting de Europese en Amerikaanse markt. Vooral Amerika is momenteel een aantrekkelijke markt vanwege haar goedkope dollar. De Europese handelaren volgen scherp wat er aan de overkant gebeurt. Daardoor stijgen de Europese prijzen aan de Parijse termijnmarkt mee met die van de de markt in Chicago. De export vanuit Frankrijk begint ook gestaag te stijgen.

De markt maakt zich zorgen over de huidige conditie van de wintertarwe in Noord Europa. Hoewel de tarwe nog maar amper in de grond zit, is deze eerste periode, met het oog op de komende winter, wel belangrijk voor de ontwikkeling van de tarweplant. Het Franse marktbureau Stratégie Grains presenteerde haar eerste voorspelling voor het seizoen 2019/20. De productie van de Europese wintertarwe zou fors hoger uitkomen als gevolg van een groter areaal en hogere hectare opbrengsten. Maar dan moet de huidige situatie wel verbeteren. De grond is in belangrijke delen van Europa nog altijd erg droog. Bovendien staat het grondwaterpeil extreem laag waardoor er veel neerslag nodig is.

We kunnen spreken van een eindejaarsspurt van de tarwemarkt die tot het einde van het jaar wel eens aan zou kunnen houden. In de loop van januari zou dan de ontspanning weer terug kunnen komen.

Groet,
Bauke Wierda