Marktbericht – Week 49

10 dec

In de week dat Sinterklaas zorgde voor een spectaculair aantal pintransacties en een recordaantal pakketten via de post blijft het op de tarwemarkt nog steeds rustig, bijna saai. Het beetje nieuws dat er deze week was, werd geruisloos in de prijs opgenomen en leidde amper tot bewegingen. De decembernotering zal na volgende week verdwijnen en dat kan nog voor wat beweging zorgen. Dan is het de vraag wat de maart ’19 notering gaat doen; neemt die de huidige €200 lijn van december over?

De tarweprijs komt al maanden niet echt van zijn plaats. Sinds de oogst op het noordelijk halfrond in de silo’s zit, blijft het gemiddelde prijsniveau voor tarwe op de Europese Matif enkele euro’s boven de €200 grens bewegen. Echt fundamenteel nieuws, iets wat de wereldgraanbalans kan beïnvloeden, valt voorlopig ook niet te verwachten.

De export van goedkope Russische tarwe lijkt zo langzamerhand tot een einde te komen. Dit zou de vraag naar Europese tarwe kunnen doen stijgen, en daarmee de prijzen. Australië verlaagde haar oogstprognose en zal dit jaar aanzienlijk minder gaan bijdragen aan de wereldwijde tarweproductie. Deze correctie werd ook wel verwacht toen Australië de droogste septembermaand aller tijden meemaakte, vergezeld van vorstperiodes.

In Europa staat de winter voor de deur. Niet overal is het gewas al voldoende ontwikkeld als gevolg van de droogte. Dit zou de opbrengst van de komende oogst kunnen beïnvloeden. In het Zwarte zeegebied en in Rusland is het inmiddels al flink koud. Daar worden de gewassen wel beschermd tegen een dikke sneeuwlaag. Het lijkt erop dat de tarwemarkt voorlopig nog wel even rustig, maar stabiel zal blijven.

Groet,
Bauke Wierda