Marktbericht – Week 48

03 dec

Er gebeurt van alles in de wereld maar de tarweprijs kabbelt rustig voort.

De markt volgt de spanning tussen Oekraïne en Rusland. Ondanks het feit dat de Oekraïense overheid bevestigt dat hun export gewoon door zal blijven lopen, is er toch een verhoogd risico ontstaan. Aankomend weekend wordt de G20-top gehouden in Buenos Aires. De presidenten van Amerika en China spreken elkaar daar over de handelsoorlog tussen beide partijen. Als de heren de ruzie weten bij te leggen dan zou er ontspanning kunnen ontstaan in de graanmarkt, met name op het gebied van sojabonen. Deal or no deal?, dat is de vraag.

Op de Europese termijnmarkt komt de prijs van tarwe nauwelijks van zijn plaats. Er is ook amper tot geen fundamenteel nieuws. Er zijn signalen dat Rusland, als exportland, bijna uitverkocht raakt. Dat zou een verhoogde vraag naar Europese tarwe kunnen betekenen, wat de Europese tarweprijs wat hoger zou kunnen zetten. In Amerika wordt de inzaai van de wintertarwe gehinderd door slechte weersomstandigheden maar het meeste zit inmiddels wel in de grond.

Op het gebied van de scheepsaanvoer verbeteren de omstandigheden amper. Door de regenval in de Ardennen en de Eifel stijgt het waterpeil weliswaar een beetje in de grote rivieren maar dit zet geen zoden aan de dijk. De scheepslogistiek zal voorlopig nog wel een kopzorg blijven.

In Australië lijkt de oogst iets beter uit te vallen dan aanvankelijk gedacht. Het verhoogde ingezaaide tarweareaal in de wereld, als reactie op de huidige hoge tarweprijzen, tempert de prijzen enigszins. Inmiddels dient de winter zich aan en de vraag is in hoeverre de tarweplant zich heeft ontwikkeld om de aankomende kou te kunnen trotseren. We zullen zien of het bilateraal van aankomend weekend effect gaat hebben op de prijzen voor grondstoffen. Anders blijft het voorlopig een kwestie van rustig voortkabbelen.

Groet,
Bauke Wierda