Marktbericht – Week 42

22 okt

De tarwemarkt beleefde wederom een rustige week. Aanvankelijk leek de prijs voor tarwe verder op te lopen als reactie op het eind vorige week verschenen schattingsrapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Deze ontwikkeling hield echter geen stand. Er waren verder weinig berichten die de tarwemarkt verder konden beïnvloeden. Het gevolg hiervan was een licht dalende tarweprijs.

De inzaai verloopt gunstig in de meeste tarwegebieden in de wereld. Alleen in Europa worden de inzaaiwerkzaamheden bemoeilijkt door aanhoudende droogte. De tarwe die nu de grond in gaat zal op korte termijn water moeten hebben om enigszins te kunnen ontwikkelen voordat een mogelijke (strenge) winter invalt. De droogte zorgt ook voor grote problemen in de scheepvaart. Door de lage waterstand kunnen de grote schepen vanwege de diepgang nauwelijks de helft van de gebruikelijke vracht meenemen. Dit brengt, naast hogere kosten, ook logistieke kopzorgen met zich mee.

De export van tarwe vanuit Rusland draait op volle toeren. De Russische tarwe is goedkoop en dat houdt druk op de prijzen in Europa en de VS. Zodra dit tempo vertraagt zal er meer vraag komen naar Europese of Amerikaanse tarwe. Dit kan de prijzen verder doen oplopen op de termijnmarkten aan beide zijden van de oceaan.

Groet,
Bauke Wierda