Marktbericht – Week 40

08 okt

Nu het overgrote deel van de tarwe in de wereld is geoogst wordt het steeds duidelijker hoe de wereldtarwebalans er voor dit seizoen uit komt te zien. Dit geeft steeds minder onzekerheid en dat resulteert vooralsnog in een rustig kabbelende tarwemarkt.

De prijs voor tarwe is relatief hoog door tegenvallende oogstopbrengsten als gevolg van langdurige droogte in met name Europa en Rusland. Het lijkt erop dat de tarweprijs maar niet onder de €200 grens wil zakken. Sterker nog, de markt lijkt rekening te houden met opwaartse prijsdruk richting het einde van het jaar.

De tarweprijs beweegt minimaal op basis van berichten over de verhouding tussen de Euro en de Dollar, exporthoeveelheden en de voortgang van de inzaai in de belangrijke graangebieden van de wereld. De Russische Fytosanitaire Dienst dreigde deze week met een sluiting van een aantal graan-exportterminals in Rusland. De reden hiervoor zou zijn dat deze bedrijven niet zouden voldoen aan de zogenaamde fytosanitaire eisen.

Het lijkt echter meer op een creatieve exportbeperking vanuit de Russische overheid; dit deed de prijzen afgelopen woensdag stijgen. De maisoogst is inmiddels in volle gang. Het wereldwijde comfortabele maisaanbod houdt druk op de prijzen in de graanmarkt. De gunstige weersomstandigheden in Amerika zorgen ervoor dat de inzaai van wintertarwe hier voorspoedig verloopt.

ABN Amro liet deze week in haar Agri Grondstoffen Insights weten rekening te houden met verdere prijsstijging in het laatste kwartaal van dit jaar. De combinatie van een iets sterkere dollar aan het einde van dit jaar, in combinatie met de krimp van de mondiale opbrengst, samen met onverminderde vraag, zou de prijs weer kunnen doen stijgen.

Groet,
Bauke Wierda