Marktbericht – Week 39

01 okt

Na de turbulente prijsontwikkelingen gedurende de afgelopen maanden, als gevolg van de aanhoudende droogte in met name Europa en Rusland, is er een periode aangebroken van relatieve rust. De tarweprijs beweegt nog maar minimaal omdat de meeste informatie over opbrengsten en verwachte verbruiken zich steeds verder uitkristalliseert.

Rapporten over exporthoeveelheden, de koersontwikkelingen van de Euro ten opzichte van de Dollar en de inzaaiomstandigheden in Rusland en Oekraïne geven kleine impulsen aan de markt.

Vandaag brengt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) haar driemaandelijkse rapport uit over productie en voorraden in de Verenigde Staten. Er worden geen grote verrassingen verwacht maar het kan aanleiding geven tot enige beweging op de termijnmarkt.

Er wordt neerwaartse druk op de prijzen gehouden door de verbeterde weersomstandigheden in Oekraïne en het zuiden van Rusland. Hier wordt hard gewerkt om de wintertarwe zoveel mogelijk in de grond te krijgen voor het aanbreken van de winterperiode. Dit is belangrijk voor de tarwebalans van volgend jaar.

Voorlopig lijkt de tarwemarkt een zijwaartse beweging ingezet te hebben, net boven het €200 niveau.

De oogstovergang loopt geheel volgens plan. Onze tarwemelanges zijn voor driekwart over op de oogst van 2018 en de roggemelanges zijn nagenoeg volledig over. De kwaliteiten van de aangevoerde partijen uit Duitsland, Nederland en Frankrijk zijn zonder uitzondering allemaal goed. Hierdoor is de overgang geruisloos verlopen.

Groet,
Bauke Wierda