Marktbericht – Week 38

24 sep

De hogere productiegetallen in het schattingsrapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) zorgden vorige week voor een verrassende wending op de tarwemarkt. De prijzen daalden met enkele euro’s per ton. Het gaf de markt zelfs voldoende impuls om onder de psychologische grens van €200 te zakken. Echter, na een aanloop van enkele dagen sprong zelfs het december 2018 contract halverwege de week weer terug over de €200 horde.

De tarwemarkt fluctueert door berichten over wat er naar schatting is geoogst op het noordelijk halfrond en wat er mogelijk nog geoogst gaat worden in Australië en Zuid-Amerika. Coceral, een Europese vereniging die de handel in granen vertegenwoordigt, verwacht dat de Europese tarweoogst dit jaar niet groter zal zijn dan 130 miljoen ton, tegenover 142 miljoen ton vorig jaar. Dit is een verdere verkrapping ten opzichte van haar schatting in het voorjaar door de extreem droge weersomstandigheden tijdens de afgelopen maanden.

In het westen van Australië is het gaan vriezen en is er sneeuw gevallen. Hoewel het nog geen negatief effect lijkt te hebben op de tarweopbrengst, volgt de markt kritisch deze ontwikkelingen. Mochten de opbrengsten in Australië alsnog verder teruglopen, en daarmee ook de exportmogelijkheden, dan zou dit een verder prijsopdrijvend effect kunnen hebben.

Het lijkt erop dat de tarwemarkt voorlopig blijft vasthouden aan het €200 niveau. Positieve berichten laten de markt weliswaar tijdelijk een beetje zakken maar al vrij snel veert de markt weer terug op. Dat betekent dat we op het vinkentouw moeten zitten voor het geval er slechte berichten komen.

Groet,
Bauke Wierda