Marktbericht – Week 36

10 sep

Het lijkt voorlopig even gedaan met de extreme prijsbewegingen. Langdurige droogte zorgde voor tegenvallende opbrengsten, met name in Europa en het Zwarte Zeegebied. Sinds juli bleven de prijzen voortdurend stijgen. De laatste weken kwam er een correctie op deze prijsstijging. Op het zuidelijke halfrond moet nog wel het nodige worden geoogst maar in de voor ons belangrijke tarwegebieden zit alles in de silo’s en zijn de beschikbare hoeveelheden redelijk goed in kaart gebracht. Eventuele berichten die in de komende periode de prijzen wel zouden kunnen doen bewegen kunnen uit Rusland komen.

Onzekerheid gaf lange tijd onrust op de markt. De mate waarin de droogte de oogst zou beïnvloeden was de grote onbekende factor. Inmiddels heeft de markt een aardig beeld gekregen van wat de gevolgen hiervan zijn. Vorig jaar oogstte Europa 142 miljoen tarwe. Dit jaar komen de Europese akkerbouwers niet verder dan een gezamenlijk getal van 128,8 miljoen ton. Er blijft nog altijd voldoende voorraad over om de volgende oogst ruim te kunnen overbruggen, zij het iets minder dan na het afgelopen seizoen. De vraag is nu welk prijsniveau bij deze marktsituatie past. Het lijkt erop dat de markt onder de €200 grens wil maar die grens gaf de afgelopen week nog flink weerstand.

Vandaag lijkt het erop dat deze grens doorbroken gaat worden. Dit zou het sentiment verder kunnen beïnvloeden. De Russische overheid houdt vinger aan de pols voor wat betreft haar exporthoeveelheden. Mocht worden besloten om de export te beperken dan zouden de prijzen zo weer terug de €200 grens over gezet kunnen worden.

Inmiddels is het nagenoeg allemaal nieuwe oogst dat in Leeuwarden wordt gelost. Zonder uitzondering bakt elke aangevoerde partij bijzonder goed. Voor het verzekeren van de ruggengraat van onze melanges hebben we voorlopig nog voldoende granen uit de vorige oogst ter beschikking. Het aandeel nieuwe oogst in de melanges neemt steeds verder toe en de overgang loopt geheel volgens plan.

Groet,
Bauke Wierda