Marktbericht – Week 35

03 sep

De enige weg is omhoog. Zo leek het lange tijd te zijn voor de Parijse termijnmarkt, de Matif. Tegenvallende opbrengsten in Europa en het Zwarte zeegebied en de verwachting van een tegenvallende oogst in Australië leidden tot een krapper wordende wereldgraanbalans en daarmee toenemende nervositeit op de markt.

Met name de opbrengsten in Rusland kelderen opvallend in vergelijking met het voorgaande oogstjaar. In de afgelopen twee weken liet de markt echter een stevige neerwaartse prijscorrectie zien die de €200 grens niet overtuigend wist te doorbreken.

De prijsdaling werd in eerste instantie toegeschreven aan de verklaring van de Russische overheid voorlopig geen enkele intentie te hebben om enige exportbeperkende maatregelen op te leggen. De markt bleef maar verder dalen en negeerde lange tijd alle negatieve berichten uit de markt. Hierdoor bereikte de markt afgelopen week de grens van €200. Op dit moment zoekt de markt weer een richting. Die lijkt wederom de weg omhoog te zijn.

Er komt nu steeds meer tarwe en rogge uit de nieuwe oogst binnen in Leeuwarden. Het aandeel nieuwe oogst in de melanges neemt beetje bij beetje toe en de overgang loopt geheel volgens plan. De kwaliteiten zijn goed. Hierdoor hebben we er alle vertrouwen in dat deze overgang geruisloos zal verlopen.

Groet,
Bauke Wierda