Marktbericht – Week 34

27 aug

Vorige week piekte de tarweprijs na geruchten over een mogelijke exportbeperking die zou worden ingesteld door de Russische overheid. Er zou maximaal 30 miljoen ton tarwe geëxporteerd mogen worden uit de huidige oogst om te voorkomen dat de binnenlandse markt met een krappe balans en hoge prijzen zou komen te zitten. De beurzen reageerden stevig op deze vorm van fake news. Nadat Rusland zelf verklaarde voorlopig geen enkele intentie te hebben om een exportbeperking op te leggen ontspande de markt, met een stevige correctie als gevolg.

De wereldtarwebalans zal komend jaar behoorlijk krapper worden waardoor de prijsniveaus relatief hoog zullen blijven, en de kans op prijsschommelingen (volatiliteit) groter wordt. De Duitse oogst zal dit jaar niet toereikend zijn voor het eigen verbruik door de extreme droogte van de afgelopen periode. De Duitse overheid biedt haar akkerbouwers financiële steun aan voor de gevolgen van deze “extreme weersituatie van nationale omvang”. Rusland heeft veel minder tarwe geoogst door aanhoudende droogte en in Australië is het ook al lang heet en droog, hoewel hier in de komende dagen hard nodige regenbuien worden verwacht.

De termijnmarkt is door deze recente correctie qua prijs een stuk aantrekkelijker dan een week geleden. De fundamentele marktgegevens zijn nauwelijks veranderd waardoor de tarwebalans krap blijft. Hierdoor zal deze correctie waarschijnlijk binnen de perken blijven.

Het aandeel nieuwe oogst in onze melanges neemt beetje bij beetje toe en de overgang loopt volgens plan. De kwaliteiten zijn goed. Hierdoor hebben we er alle vertrouwen in dat deze overgang verder geruisloos zal verlopen.

Groet,
Bauke Wierda