Marktbericht – Week 30

30 jul

“Droogte beïnvloedt graanprijzen” kopte BOERDERIJ van afgelopen dinsdag. Als het woord “opbrengst” wordt toegevoegd aan deze uitspraak, dan kan men de huidige markt niet beter beschrijven. De 200€ per ton grens is inmiddels gepasseerd op de termijnmarkt van Parijs en het einde is nog niet in zicht. Voor alle regio’s binnen het graancomplex worden nog steeds berichten over dalende opbrengsten door droogte naar buiten gebracht.

Zoals eerder bericht, hebben wij de eerste monsters van verschillende tarwesoorten uit verschillende regio’s geanalyseerd. Zowel belangrijke parameters als eiwitgehalte en valgetal alsmede de bakeigenschappen voldoen tot nu toe aan onze kwaliteitsnorm.

Van de nieuwe roggeoogst hebben we de eerste monsters op de proefmolen gehad en de eerste analyses zien er niet slecht uit. De oogst is droog binnengehaald; de valgetallen zien er derhalve goed uit. Door het droge weer zijn de korrels wel kleiner dan afgelopen oogstjaar.

Grote uitdaging is de oplopende prijs, omdat de oogst qua kwantiteit behoorlijk tegenvalt. In sommige gebieden ruim 40% minder opbrengst. Dit komt tot uitdrukking in oplopende premies over de termijnmarktprijs.

Groet,
Bauke Wierda