Marktbericht – Week 28

16 jul

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China drukte in de afgelopen week wederom zijn stempel op de internationale granenmarkt. De door China opgelegde importheffing op sojabonen liet de prijs voor soja dalen naar het laagste niveau sinds jaren. Deze negatieve stemming had effect op de prijzen voor tarwe. Even leek het alsof de markt geen oog meer had voor de slechte staat van de oogst in veel belangrijke graangebieden op de wereld. Totdat het Amerikaanse ministerie van landbouw gistermiddag in haar maandelijkse schattingsrapport de markt weer met de neus op de feiten drukte.

De verwachte wereldwijde afname van de tarwevoorraden en de kleinste oogst sinds drie jaar zorgden ervoor dat de prijzen aan de Amerikaanse termijnmarkt snel opliepen. Deze aanpassingen zijn het gevolg van langdurige droogte in Europa, Rusland en Australië. De Russische tarweoogst is verder verlaagd tot 67 miljoen ton tegen 85 miljoen ton vorig jaar. In de VS zijn de omstandigheden wel iets verbeterd.

Het rapport spreekt verder van een tarweopbrengst in Europa van 145 miljoen ton. Dit was vorig jaar nog 151,5 miljoen ton. Bovendien zullen de voorraden dalen. De termijnmarkt voor tarwe in Parijs reageerde hier onmiddellijk op en sloot hoger.

In Duitsland wordt ook aanmerkelijk minder tarwe geoogst. De langdurige droogte heeft een nadelig effect gehad op alle gewassen in het noorden en het oosten van het land. De gerstoogst is inmiddels klaar en de rogge is ook grotendeels binnen. De hectareopbrengsten van rogge vallen erg tegen. Hier en daar loopt het verlies op tot 50%. Binnenkort kunnen we de eerste analyseresultaten van de rogge verwachten.

De tarweoogst is inmiddels ook op gang gekomen en ongeveer een kwart zit in de silo’s. Als het weer de komende tijd goed blijft, is dit jaar de oogst al voor augustus helemaal binnen; iets wat zelden is voorgekomen.

In iedere schatting van welk marktbureau dan ook worden de volumes naar beneden bijgesteld. Het wordt steeds duidelijker dat er op de tarwemarkt een omslag plaatsvindt.

Groet,
Bauke Wierda