Marktbericht – Week 27

09 jul

Het is al lange tijd droog geweest in de belangrijke graangebieden in Europa. Er is voor de komende dagen geen uitzicht op regen. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. De laatste weken kwamen er steeds meer berichten uit verschillende graanregio’s dat het niet meezit. Inmiddels kunnen we stellen dat het op meerdere plekken ronduit tegenvalt. Zelfs de grote Europese leveranciers van baktarwe, Duitsland en Frankrijk, gaan stevig minder oogsten dit jaar.

Deze situatie is overigens al lange tijd gaande. De handelsoorlog tussen China en de VS trok vorige week de prijs voor Sojabonen naar beneden en nam daarmee het gehele granencomplex mee in haar val. De tarweprijs stond tijdelijk op een lager niveau maar er bleven voldoende redenen om een hogere tarweprijs te rechtvaardigen.

Afgelopen week hervatten de beurzen hun opwaartse trend na nieuwe berichten over een teleurstellende oogst. In Rusland beschadigt de aanhoudende droogte de gewassen. Maar ook dichter bij huis zullen de opbrengsten aanmerkelijk lager zijn dan eerder verwacht. Dat de tarwevelden er in het noorden en oosten van Duitsland bedroevend bijliggen hebben we recentelijk met eigen ogen gezien maar nu is ook de verwachting voor geheel Duitsland naar beneden bijgesteld. Naast de opbrengst van tarwe geeft ook de opbrengst van rogge hier flinke kopzorgen. Zelfs Frankrijk, de tot nu toe probleemloos gewaande regio, zal minder gaan oogsten.

In de loop van volgende week zal de tarweoogst in Europa langzamerhand op gang komen. Dit is ruim twee weken eerder dan gebruikelijk. Dan zal duidelijk worden wat het daadwerkelijke effect is geweest op de gewassen. Als alles een beetje meezit zou er wat rust kunnen komen op de markt. Bij verdere negatieve berichten zou de Matif zomaar eens door de €200 grens kunnen schieten.

Groet,
Bauke Wierda