Marktbericht – Week 26

03 jul

De markt wist deze week geen duidelijke richting te vinden. Afgelopen maandag daalden de tarweprijzen nog iets verder in vervolg op de dalingen van de voorgaande weken. Hierna maakte de markt pas op de plaats. Er is voldoende reden voor stijgende prijzen maar vooral de handelsoorlog tussen de VS en China houdt druk op de graanprijzen.

De prijzen voor sojabonen zijn de afgelopen tijd sterk onderuit gegaan doordat China de import van sojabonen vanuit de VS belast. Deze daling trekt het gehele granencomplex mee naar beneden. Hiernaast zijn de weersomstandigheden in Australië verbeterd; eindelijk is de broodnodige neerslag gevallen waardoor de condities voor de tarwe verbeteren.

Maar we mogen het risico op een tegenvallende oogst niet uit het oog verliezen. Met name het droge weer in Rusland gaat onherroepelijk een negatief effect hebben op de tarweopbrengst. Ook in Europa is het droog. Het Poolse ministerie heeft haar akkerbouwers hulp toegezegd bij de aanstaande oogst waar opbrengstverliezen worden verwacht tussen 20% en 40% als gevolg van droogte.

In het noorden en oosten van Duitsland is de situatie soortgelijk. Op dit moment worden hier en daar gerstvelden omgeploegd omdat het niet de moeite waard is om te worden geoogst. De vraag is niet alleen wat het effect van de droogte op de tarwe is, maar ook op de rogge. Polen en Duitsland zijn de grootste producenten van rogge in Europa en beide landen hebben dezelfde droogteproblemen. Rogge groeit bovendien op relatief arme grond waardoor het extra kwetsbaar is. De prijs voor bakrogge is inmiddels ook gestegen.

In Frankrijk is het weer gunstig voor de afrijping van de tarwe. De oogst in Europa zal naar verwachting twee weken eerder starten dan gebruikelijk. Half juli zullen de eerste tarwevelden worden geoogst in Frankrijk maar ook in Duitsland. De Europese commissie stelde deze week haar verwachtingen van de Europese tarweoogst bij van 140,25 miljoen ton naar 137,6 miljoen ton.

De wereld consumeert in het komende oogstjaar meer dan het produceert. Er blijft voldoende voorraad; dat is de laatste jaren opgebouwd. Politieke onrust en de huidige Euro/dollar koers houden de tarweprijzen onder druk. Toch blijven er voldoende redenen om een hogere tarweprijs te rechtvaardigen.

Groet,
Bauke Wierda