Koolhydraatarm brood

06 jan

Koolhydraatarm brood is een lekker voedzaam brood, waar men niet veel van hoeft te eten om een “vol” gevoel te krijgen. Deze voedzame eigenschap wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de rijke vulling met diverse zaden.

Koolhydraatarm brood zegt het al, het heeft minder koolhydraten dan andere broodsoorten. Wettelijk gezien mag een koolhydraatarm brood zo heten als er op z’n minst 30% minder koolhydraten in zitten dan in normaal brood. In normaal brood is het basis ingrediënt tarwemeel. Maar in tarwemeel zitten veel koolhydraten, daarom wordt tarwemeel bij koolhydraatarme broodsoorten gedeeltelijk vervangen door sojameel, omdat in dit ingrediënt veel minder koolhydraten zitten, maar wel meer eiwitten.

Bij het koolhydraatarme brood worden vaak ingrediënten toegevoegd als lijnzaad, noten en zonnebloempitten, omdat die van nature een hoog voedingsvezel- en vetgehalte hebben. Als een voedingsmiddel weinig voedingsvezels bevat, heeft dat slechte invloed op de bloedsuikerspiegel.

Koolhydraatarm brood = 13 gram verteerbare koolhydraten per 100 gram
Volkorenbrood = 40 gram verteerbare koolhydraten per 100 gram 

Belangrijke voedingsstoffen
Koolhydraten zijn voedingsstoffen die ons lichaam energie geven, net als eiwitten en vetten. Koolhydraten zitten meestal in graanproducten zoals brood, rijst en pasta, maar ook in aardappelen en peulvruchten.

Als meer dan 70% van je calorieën uit koolhydraten komt, betekent dat je teveel binnen krijgt en dat is niet goed voor je gezondheid.

Als je echter te weinig koolhydraten eet kan dat betekenen dat je niet genoeg gezonde voedingstoffen binnen krijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels.

Minder koolhydraten, meer vetrijke ingrediënten en meer calorieën
Aan koolhydraat wordt vaak extra olie, margarine en andere vetrijke ingrediënten toegevoegd, zoals palmvet of gehard sojaolie. Dit zorgt ervoor dat koolhydraatarm brood meer calorieën bevat dan regulier brood, en ook vetter is. Koolhydraatarm brood heeft wel een hogere voedingswaarde.

Koolhydraatarm brood bevat de volgende ingrediënten:

Zonnebloempitten – Lijnzaad – Lupine – Tarwemeel – Tarwezemelen – Maanzaad – Sesamzaad – Gierst – Tarwekiemen – Sojagrit – Karwijzaad

Bekijk hier het recept van koolhydraatarm brood