Goede tarweoogst 2017

20 sep

In ons vooruitzicht op de oogst van 2017 spraken wij in juli al van de mogelijke gevolgen van een droog voorjaar in het Noordwesten van Europa. Net op tijd kwam destijds de regen, maar daarna werd het al snel weer langdurig droog. Uiteindelijk kregen we  een erg wisselvallige zomer.

Goede tarweoogst 2017
In Duitsland heeft dit vooral hier en daar tot kwaliteitsproblemen geleid, met name op het gebied van rogge. Frankrijk was op tijd klaar met de oogst en heeft haar baktarwe tijdig in de silo’s weten te pakken. In tegenstelling tot vorig jaar heeft Frankrijk kwalitatief goede tarwe geoogst. Ook de Nederlandse maaltarwe is dit jaar van goede kwaliteit en kan goed gebruikt worden voor onze Nederlandse meel- en bloemsoorten, als ook in onze overige melanges.

Melanges van Koopmans van goede en betrouwbare kwaliteit
Omdat Koopmans haar Duitse tarwe traditiegetrouw in de beste graangebieden van Duitsland koopt, zien de tot nu toe aangeleverde partijen uit de oogst van 2017 er  kwalitatief goed uit. In combinatie met de goede kwaliteit van de Nederlandse en de Franse tarwe heeft Koopmans alles in huis voor een mooie overgang naar oogst 2017. De melanges van Koopmans bestaan inmiddels al voor een groot deel uit nieuwe oogst. Voor de kritische soorten heeft Koopmans voldoende oude oogst in haar silo’s om eventuele kwaliteitsveranderingen op te vangen. Het lijkt erop dat er dit seizoen niets op het gebied van kneedtijden of wateropname aangepast hoeft te worden.

Tegenvallende kwaliteit rogge voor Koopmans geen probleem
De kwaliteit van de Europese rogge daarentegen vereist dit jaar wel extra aandacht. Door het wisselvallige weer tijdens de oogstperiode heeft de meeste rogge te lang op de akker gestaan, waardoor de valgetallen zorgwekkend zijn teruggelopen. In Duitsland is net voldoende bakwaardige rogge geoogst om de maalindustrie in haar behoefte te kunnen voorzien. Koopmans heeft echter voldoende kwalitatief hoogwaardige partijen kunnen kopen om ook in dit oogstjaar weer roggeproducten te kunnen maken van de vertrouwde kwaliteit.

Zodra Koopmans voor al haar soorten meel en bloem volledig is overgegaan op de oogst van 2017 zullen wij u opnieuw informeren .