Fryske Bôle

21 jan

De eerste partij lokaal en duurzaam geteelde partij tarwe van Koopmans Meel heeft gisteren vorm gekregen voor de consument: Fryske Bôle!

Op maandag 20 januari was de aftrap van de lancering Fryske Bôle. De Friese Echte Bakkers hebben de primeur gekregen om als eerste aan de slag te gaan met Molenmeel Veldleeuwerik om hier prachtige Fryske Bôle van te bakken. Tijdens de lancering werd het spandoek onthuld op de akkers van Maatschap Jensma in het Bildt én had Meester Boulanger Wietse Schiere een uitgebreid broodbuffet gemaakt om een aantal van zijn meesterlijke Fryske Bôle recepten te presenteren.

Van boer tot akker naar molenaar en bakker
Al met al veel enthousiaste mensen bij elkaar. Naast de Friese Echte Bakkers waren ook de projectpartners zoals Stichting Veldleeuwerik en Hoogland BV aanwezig. En dat allemaal op de akkers bij Maatschap Jensma, een ontzettend bevlogen familie die volledig achter het duurzaam verbouwen van gewassen staat.

Fryske Bôle is een mooi voorbeeld van lokale ketensamenwerking, van boer tot akker naar molenaar en bakker.

Smaak van vroeger
Fryske Bôle is ambachtelijk gebakken Fries streekbrood met de pure smaak van vroeger. Gebakken met duurzaam geteelde tarwe afkomstig uit het Bildt, van kleine percelen direct achter de dijk van de Waddenzee. De invloeden van de zilte zeelucht en het weidse Friese kleilandschap zijn dan ook subtiel terug te vinden in de unieke geur en smaak van Fryske Bôle. Gemalen op een Friese molen en gebakken door de Fryske Echte Bakkers: earlik hearlik fan Fryske grûn!

Vanaf deze week is Fryske Bôle verkrijgbaar bij de Friese Echte Bakkers.

Fryske BôleFryske bole (3)Spandoek bole(1)