Koek

De komende 12 weken gaat Koopmans Meel samen met Meester Boulanger Wietse Schiere aan de slag met welbekende recepten. Wietse mag laten zien hoe hij zijn vak uitvoert met zijn ervaren werkwijze voor een paar gouden ‘Tips & Tricks’. Dit is niet een huis-tuin-en-keuken kookprogramma, dit is voor bakkers. In deze 6-delige videoserie raakt u met de nuchtere raad van Wietse gedreven om uzelf te onderscheiden in uw eigen bakkerij. Knapperig stokbrood, luchtige oliebollen, en het lekkerste koek. U kent ze allemaal, maar niet zoals Wietse ze kent. Hij vertelt u alles over zijn werkwijze, de juiste ingrediënten, en de fijne kneepjes die vaak over het hoofd worden gezien.

In deze eerste masterclass bijten we de spits af met het thema ‘Koek’ en maakt Wietse een heerlijke ontbijtkoek.

Werkwijze Volg de volgende stappen voor de perfecte ontbijtkoek:
  • Roggebloem OO luxe in de machine zeven (bij Roggebloem Uniek is zeven niet nodig)
  • Restant koek in het water oplossen en samen met het koekzoet aan de kook brengen
  • De kokende massa door de Roggebloem draaien tot een goede samenhang verkregen is
  • Gewenste verstijfselingstemperatuur 65°C
  • Direct uit de machine halen
  • Uitdrukken op platen om het deeg snel te koelen ± 5 cm dik
  • Dun afstrijken met olie
  • Als het deeg afgekoeld is, afdekken met plastic om uitdroging te voorkomen
  • Deegrust 24 uur
Doorbraken:
  • Gronddeeg, honingzoet/koekzoet, water en azijn doordraaien
  • Koekkruiden doordraaien
  • Goed gezeefde Vulkaan en Karam doordraaien
  • Alles goed doordraaien, echter niet te lang
  • Met natte handen op de koekplaten uitdrukken
  • Bakken bij 200°C gedurende 50 minuten
  • Na het bakken afkoelen en op gewenste maat/gewicht snijden

 De aangegeven baktemperatuur en baktijd zijn indicatief.

Het eindresultaat Als u de goede raad van Wietse heeft opgevolgd en de stappen hierboven succesvol heeft uitgevoerd dan heeft u nu de perfecte, en lekkerste, ontbijtkoek. Hopelijk bent u na het zien van deze eerste masterclass al wijzer dan u was. Heeft u nog een eigen invulling van de ontbijtkoek laat het dan even weten, daar houdt Wietse wel van.
Weten wanneer de volgende video online staat? Volg ons